Het samen-leven wordt gezien vanuit 3 perspectieven: Ik vanuit kunstinstallatie OOG, De Ander met voorstelling LOS over de angst voor verlies, en ONS met een programma naar Onderzoek Naar Samenleven (O.N.S.)

De stad heeft OGEN gekregen

24 september

Hoog boven de grond, in de lucht, laat OOG de stad zien als nooit te voren

persbericht: De stad heeft OGEN gekregen

OOG Den Bosch

Op 25 september is de wereldpremière van OOG. Slechts 38 dagen zijn de vijf kunstinstallaties OOG die aan vijf gebouwen hangen in ‘s-Hertogenbosch te zien en te beleven. Voordat het project in première is gegaan, heeft het al internationale aandacht, van o.a. de Europese hoofdstad kandidaat. Het preview OOG, tijdens Theaterfestival Boulevard, ontving lovende recencies van de pers en enthousiaste reacties van het publiek.

“een onvergetelijke ervaring is het zeker”    ****  –   De Volkskrant

“Oog is een mooie installatie die zich opvallend makkelijk leent voor contemplatie over wie je bent, hoe anderen je misschien zien en waar je naar toe gaat. Kwetsbaar en toch gesterkt, want ik ben niet alleen, verlaat ik het na een kwartier het oog. Het is knap dat De Mans ogenschijnlijk simpele vraag zoveel lading krijgt.”  –  Scenes

“Zo had ik nog nooit gekeken naar mezelf, de ander en de stad! Dank voor de geweldig verrijkende ervaring.” – Tijs

“Wauw, wat een bijzondere ervaring! Unieke kijk op de stad en op onszelf en ik! Had het niet willen missen.” – Naomi

“Wat mooi om naar buiten en naar binnen te kijken!” – Bart

Weg van de anonimiteit en terug naar de menselijkheid

De vijf gigantische ogen zijn een vertaling van de ontwikkelingen in de maatschappij: afnemende cohesie, groeiende individualisering en ontstaan van een anonimiteitsbeginsel.

Steeds meer mensen ervaren de anonimiteit van de stad. Mensen voelen zich er vaak niet gezien en niet gehoord. Met de OGEN toont de stad een menselijk gezicht. In de stad gaat het niet om de stenen en geld verdienen, maar om de mensen. Het OOG laat de bezoeker kijken naar de stad, naar zichzelf en de onderlinge relatie. OOG geeft de mogelijkheid om even in de lucht, los van alles te hangen, te kijken en niets te moeten, ont-moeten.

Spectaculair project

OOG is een kunstproject dat zich bevindt in de lucht, hangend aan een gebouw variërend van 23 tot 8 meter hoogte. Het mooie aan OOG is de combinatie tussen spektakel en kunst.

Je kijkt naar een geanimeerde poetische theatervoorstelling vanuit een spectaculaire zitplaats in de lucht, nadat de iris zich op magische wijze heeft gesloten. Daarvoor en daarna kijk je naar de stad vanuit een uniek perspectief en wordt de menselijkheid waargenomen.

OOG is gericht op de individu waardoor er één bezoeker per keer in een OOG kan plaatsnemen. Als bezoeker kies je zelf de locatie en tijdstip in ons online ticketingsysteem. In iedere locaties is er een wachtruimte waar je wordt opgehaald door onze gastheer/vrouw. Op de betreffende etage stap je in de luxe stoel, zet je jezelf vast met het beugelsyteem en wordt je door de gastvrouw/heer naar voren, door de gevel naar buiten gereden.

Vanaf de première tot en met 1 november 2014 kunnen alle OOG-locaties dagelijks worden bezocht. De openingstijden verschillen per locatie, maar doorgaans zijn de locaties open van 9.00 tot 22.00 uur.  

Vijf ogen, vijf locaties, meer dan 35 partners

De vijf ogen – prints op luchtballonnenfolie van de irissen van vijf Bossche ogen – hangen aan vijf prominente gebouwen in de stad: Jeroen Bosch Ziekenhuis, Theater aan de Parade, SAP, de Watertoren en oude fabriek De Heus. Deze zijn zorgvuldig geselecteerd omdat iedere locatie voor een specifieke functie in de stad staat: zorg, innovatie, cultuur en ondernemen.

De vijf ogen maken deel uit van het omvangrijke project OOG Den Bosch. Via dit project onderzoekt stadskunstenaar Lucas De Man de binding van een mens met zichzelf en zijn stad. Naast de kunstinstallatie bestaat het volledige stadsproject uit een theatervoorstelling (LOS) en een artistiek onderzoek (O.N.S.). Om dit alles te realiseren werkt hij met meer dan 35 partners samen.