Het samen-leven wordt gezien vanuit 3 perspectieven: Ik vanuit kunstinstallatie OOG, De Ander met voorstelling LOS over de angst voor verlies, en ONS met een programma naar Onderzoek Naar Samenleven (O.N.S.)

OOG bij JBZ

23 september

Naar aanleiding van het installeren van het OOG aan de gevel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, vond op 22 september een publiekelijk realisatiemoment plaats op de boulevard. Tijdens dit moment zijn de laatste technische handelingen verricht en werd een levensechte iris, met een doorsnede van ruim vier meter, gemonteerd aan de voorzijde van het ziekenhuis. Met het opblazen van de iris, is de bouw afgerond en is een vijfde oog in ‘s-Hertogenbosch te aanschouwen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is erg verheugd onderdeel uit te mogen maken van het stadsproject van Lucas De Man en OOG aan u te kunnen presenteren.

Publiekelijk Realisatiemoment

Tijdens het publieke realisatiemoment vertelde Peter Langenbach, Lid Raad van Bestuur, dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis met enthousiasme heeft ingestemd deel te nemen aan stadsproject OOG Den Bosch. Het citaat van de kunstcommissie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Jean-Marc Reinold, staat daarbij centraal. Deze luidt:

Buiten het feit dat de eyecatcher een uitdaging op zich is, is de verbondenheid die het project met de samenleving heeft een erg belangrijke reden voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis om deel te nemen. Het JBZ wil een ‘healing environment’ bieden en daarnaast de stad verbinden aan het ziekenhuis of vice versa. Het project geeft aan dat een ziekenhuis midden in de samenleving staat, met de fysieke aanwezigheid van één van de ogen wordt deze verbinding verder benadrukt.”

Oogheelkunde

Afdeling Oogheelkunde, heeft als specialist van het oog, een belangrijke binding met het project. John van Haarlem, oogarts in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, geeft aan dat uitdagingen in het dagelijks leven ontstaan en/of worden bemoeilijkt indien er sprake is van enige gezichtsbeperking. Hetgeen sociale gevolgen meedraagt en de cohesie minimaliseert.

Lucas De Man

Met een aanstekelijk enthousiasme vertelt stadskunstenaar Lucas De Man, tijdens het publieke moment, over de betekenis van het project. Volgens De Man moet het project, dat een samenwerking betreft van Brabantse partners, vooral zelf ervaren  worden; “de stad heeft ogen gekregen, en jij mag er in zitten, en kijken, en luisteren, en voelen. Boven de grond, in de lucht, zie je de stad als nooit te voren. Kom kijken, kom zien!”. Terwijl De Man spreekt over zijn vader die vroeger als radioloog werkzaam is geweest in Vlaanderen en over de affiniteit die Lucas hierdoor heeft gekregen met ziekenhuizen, is het publiek niet veel later getuige van een indrukwekkend OOG.
//