Het samen-leven wordt gezien vanuit 3 perspectieven: Ik vanuit kunstinstallatie OOG, De Ander met voorstelling LOS over de angst voor verlies, en ONS met een programma naar Onderzoek Naar Samenleven (O.N.S.)

OOG bij SAP

19 september

Het kantoorpand van SAP Nederland is één van de locaties van het kunstproject OOG. Pascal Leboucq ontwierp speciaal voor het omvangrijke stadsproject OOG Den Bosch vijf gigantische ogen die naar de stad kijken. Ze komen te hangen aan prominente gebouwen in de stad. Het kantoorpand van SAP maakt hier deel van uit en wordt van 25 september tot en met 1 november 2014 opengesteld voor bezoekers. Zij kunnen daarbij in het oog, dat aan de gevel van het SAP-gebouw bevestigd is, plaatsnemen en een unieke visuele ervaring beleven.

De ervaring bestaat uit een reis door de stad via kunstinstallatie OOG. De bezoeker neemt plaatst in een stoel, wordt over een rail meegevoerd en eindigt in een glazen bol – de binnenkant van het oog. Vanaf deze plek bij SAP in Den Bosch is er zicht op de A2 en het achterliggende Rosmalen. Vervolgens sluit de iris en start een audiovisueel kijkspel. Plaatsnemen in één van de vijf ogen is een bijzondere mogelijkheid om vanuit een uniek perspectief naar de stad te kijken.
Via dit project onderzoekt Belgisch kunstenaar Lucas de Man de binding van een mens met zichzelf en zijn stad. Naast de kunstinstallatie bestaat het volledige stadsproject uit een theatervoorstelling(LOS) en een artistiek onderzoek (O.N.S.).

Eén van de redenen waarom SAP Nederland zich graag wilde aansluiten bij dit ‘5 ogen-project’ is omdat het concern het een bijzondere manier vindt om de verbondenheid met de stad te onderstrepen. “Het thema – het grote geheel zien en je eigen rol daarin onder de loep nemen – sluit perfect aan bij de producten en diensten van SAP”, zegt Peter Veenstra, Chief Operating Officer bij SAP Nederland. Het bedrijf helpt organisaties immers om beter te presteren én medewerkers beter te laten functioneren door op nieuwe manieren met elkaar te interacteren en op innovatieve wijze naar informatie te kijken. “De combinatie tussen mens en machine – tussen oog en interface – is daarin onmisbaar. Bovendien gaan kunst en technologie van oudsher hand in hand, net als kunst en het bedrijfsleven. SAP beschouwt de ondersteuning van dit artistieke stadsproject dan ook als een invulling van haar maatschappelijke taak”, aldus Veenstra.