Het samen-leven wordt gezien vanuit 3 perspectieven: Ik vanuit kunstinstallatie OOG, De Ander met voorstelling LOS over de angst voor verlies, en ONS met een programma naar Onderzoek Naar Samenleven (O.N.S.)

OOG, dé culturele gebeurtenis 2014

7 januari

Wat was volgens jou dé culturele gebeurtenis van 2014 in Noord-Brabant? Die vraag stelde MEST aan haar lezers. Ze stelden een top 5 samen uit de meest genoemde suggesties, waaronder het Fietspad van Daan Roosegaarde. En lieten hun lezers stemmen. Met als absolute winnaar: het OOG in Den Bosch!

Hoofdredacteur Stan schreef het volgende over dit project:

‘Geen Bosschenaar kon er dit jaar omheen, om de vijf enorme ogen die verspreid over de stad aan gebouwen hingen. Ik heb zelden een kunstproject gezien dat zo zichtbaar was in de hele stad, zelfs mijn kinderen raakten niet uitgepraat over die grote ogen. De teleurstelling was dan ook groot toen bleek dat ze er zelf niet in mochten (‘Voor zestien jaar en ouder’).

Zittend in een OOG had je niet alleen een prachtig uitzicht, de sessie in de bijzondere cocon nodigde vooral uit tot introspectie. Over jezelf, over je verhouding met anderen, en welke rol de stad daarin speelt. Ruim drieduizend mensen gingen daadwerkelijk in een OOG zitten, en het project kreeg aandacht in een aantal vermaarde internationale tijdschriften. Het project van stadskunstenaar Lucas de Man en Het Zuidelijk Toneel (HZT) was het culturele hoogtepunt van 2014 voor Rob van Steen, directeur van Theaters Tilburg. ‘Het laat zien hoe HZT daadwerkelijk zoekt naar worteling in de Brabantse samenleving en hoe ze daarbij streeft naar grootsheid en allure. Daarmee wijkt HZT positief af van de andere gezelschappen in de basisinfrastructuur.’

NB: dit artikel is gepubliceerd door en via Mestmag.nl