Het samen-leven wordt gezien vanuit 3 perspectieven: Ik vanuit kunstinstallatie OOG, De Ander met voorstelling LOS over de angst voor verlies, en ONS met een programma naar Onderzoek Naar Samenleven (O.N.S.)

Project OOG

Stadskunstenaar Lucas De Man start op 25 september zijn project OOG Den Bosch. Een project over een menselijke stad waarbij het samen-leven wordt bekeken vanuit 3 perspectieven: ik, de ander en ons.

Voor elk perspectief maakt Lucas in samenwerking met verschillende kunstenaars en Brabantse bedrijven, een apart kunstwerk: OOG, LOS en Toren van Babel.Daaromheen voert hij samen met burgers, organisaties en instellingen in Den Bosch een Onderzoek Naar Samenleven (O.N.S). ONS is een programma met diverse onderdelen die op verschillende momenten tijdens het stadsproject te zien zijn.

Stadskunstenaar

L_DSC7391Lucas De Man, artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden en regisseur bij Het Zuidelijk Toneel, kreeg in 2013 voor vier jaar de eretitel: Stadskunstenaar van ’s-Hertogenbosch. Als stadskunstenaar initieert Lucas onder andere twee grote stadsprojecten waarin hij zich verhoudt tot het gegeven ‘samen-leving’. In 2016 bouwt hij Stad van de Toekomst en in 2014 presenteert hij samen met vele partners: OOG Den Bosch.

De menselijke stad

In al zijn projecten streeft Lucas ernaar om de publieke ruimte geen anonieme consumptiemarktplaats te laten zijn, maar een plek van verbinding, verwondering en ont-moeting. Met OOG Den Bosch pleit Lucas voor meer menselijkheid in de stad:

“De mens wil gehoord en gezien worden en heeft nood om af en toe zijn kwetsbaarheid te mogen delen. De stad moet ruimte bieden aan deze noodzaak door een plek te zijn van, voor en door mensen.”

Theaterfestival Boulevard

Tijdens Theaterfestival Boulevard hing er al een OOG in de stad. De eerste bezoekers konden er in en deden dat ook massaal. Naast de enthousiaste reacties van het publiek, toonde ook de pers veel interesse.

“een onvergetelijke ervaring is het zeker” De Volkskrant 

Agenda 2014