Het samen-leven wordt gezien vanuit 3 perspectieven: Ik vanuit kunstinstallatie OOG, De Ander met voorstelling LOS over de angst voor verlies, en ONS met een programma naar Onderzoek Naar Samenleven (O.N.S.)

“HET IS AAN JOU”

1 november

Op 1 november sloot Lucas De Man zijn stadsproject OOG Den Bosch af voor een overvolle grote zaal in de schouwburg. Hoogtepunt was de aangekondigde secret performance met 400 personen buiten op de Parade, hartje centrum ‘s-Hertogenbosch. Samen vormen zij de zin “Het is aan jou!”

 Persbericht_Slotmanifestatie OOG – Het is aan jou

De mens kan het niet alleen

In het Onderzoek Naar Samenleven (O.N.S.) – dat het derde standpunt van het stadsproject vertegenwoordigt – is er via verschillende manieren en door verschillende mensen onderzoek gedaan: interviews voor de kunstinstallatie Toren van Babel, het Magazine O.N.S., tussen twijfel & daadkracht, de zes Oog-interviews in het Brabants Dagblad, de vragen die gesteld zijn in het educatieproject van De Muzerije, het straattheater ‘Staat van de Straat’ in vier wijken door Het Zuidelijk Toneel, de fotowedstrijd ‘Kan jij laten zien hoe Den Bosch samen-leeft?’, de wandeling met het Bai en Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch en de reacties van de vele bezoekers van de kunstinstallatie OOG.

In ons onderzoek hebben we gemerkt dat de stad bestaat uit mensen die gezien en gehoord willen worden. Niet alleen in hoe sterk ze zijn, maar ook in waar ze twijfelen en waar ze niet weten. En de mens kan het niet alleen, daarom deed Lucas de performance met vele anderen.

Oproep tot daadkracht en tot twijfel

“Het is aan jou” is niet enkel het statement, de samenvatting van het onderzoek, maar ook een oproep, een hart onder de riem en een waarschuwing. De voor tweeërlei uitleg vatbare zin duidt op zowel gevaar als hoop.

“Als de twijfel mag bestaan is er pas echt sprake van daadkracht, anders is het angst en egocentrisme.”
Lucas De Man

Het gegeven ‘participatie maatschappij’ kan leiden tot de wet van de sterkste. Alleen zij die zichzelf goed kunnen organiseren en daardoor een groot netwerk hebben, zullen overleven. Zij die geen netwerk hebben of niet kunnen deelnemen daaraan, zullen uit de boot vallen. Toch is er ook hoop! Doordat zoveel mensen samen-leven en samen-doen is er vertrouwen dat we de verantwoordelijkheid en de kracht hebben om “het is aan jou” te delen.


concept: Lucas De Man, 
 fotografie: Pascal Leboucq

Klik op onderstaande thumbnail en de HR-foto komt in een apart venster, van waaruit het te downloaden is.

Groot_HETISAANJOU